WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK
Hier vindt u informatie over lopend wetenschappelijk onderzoek waaraan u kunt deelnemen en de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek die voor u van belang kunnen zijn.
• Onderzoek naar overerving •
( 2017 )
Een onderzoek voor stoere mannen: In Amsterdam UMC wordt onderzocht wat de kans is dat mannen de aanleg voor een hartziekte doorgeven aan een volgende generatie. Meestal is deze kans 50% (1 op 2). Onderzoekers willen nagaan of deze kans voor mannen die drager zijn van bepaalde mutaties in PKP2 of MYBPC3 misschien groter of kleiner is. Voor dit onderzoek worden er zaadcellen (sperma) verzameld. Deze kunnen thuis worden opgevangen en opgestuurd naar de onderzoekers. Als u mee wilt doen of meer informatie hierover wilt, kunt u een email sturen naar overerving@amsterdamumc.nl.
• TAILOR •
( 2017 )
Samen met het UMCU en het AMC is een onderzoek gedaan naar de beste en prettigste manier om familieleden te informeren over de erfelijke hartziekte in hun familie en de mogelijkheid om genetisch onderzoek te doen, voor zowel patiënten als familieleden zelf. Dit onderzoek is inmiddels afgerond.
Hierbij worden 2 verschillende manieren van het informeren van familieleden over de erfelijke aanleg voor de hartziekte vergeleken. Met vragenlijsten en telefonische interviews werd onderzocht welke benadering het meest geschikt is.
• iPHORECAST •
( 2013 – … )
Dragers van een aanleg voor erfelijke cardiomyopathie in het PLN-gen die nog geen of weinig klachten hebben, kunnen deelnemen aan een onderzoek waarbij wordt gekeken of behandeling met medicijnen in een vroeg stadium kan voorkomen of vertragen dat er klachten van hartfalen en/of hartritmestoornissen optreden. Naast dit onderzoek wordt onder meer onderzoek gedaan naar de rol van MRI bij PLN cardiomyopathie, de rol van onderzoek door de patholoog en zijn we op zoek naar factoren die het verschil in klachten tussen dragers van de aanleg in het PLN gen kan verklaren.
Als u drager bent van de aanleg in het PLN gen en vragen heeft over dit onderzoek, kunt u contact opnemen met uw cardioloog of de website van iPHORECAST raadplegen.
• ACM & ARVC database •
( 2000 – … )
Vanuit het Nederlands Heart Instituut, wat een samenwerking is van alle 8 academische centra in Nederland, doen wij vanaf 2000 onderzoek naar aritmogene cardiomyopathie. Wij gaan in ons onderzoek uit van de individuele patiënt. Een belangrijke onderzoeksdoel is om bij patiënten en familieleden, die een aangeboren aanleg voor ACM dragen maar nog geen ziekte-uitingen hebben, ontwikkeling van ziekte te voorspellen en indien mogelijk te voorkomen. Wij gebruiken hiervoor medische gegevens die al in het ziekenhuissysteem beschikbaar zijn, maar ook nieuwe technieken (bijvoorbeeld MRI scans en gedetailleerde hartfilmpjes). Ook proberen wij bij patiënten met een zekere ACM diagnose het verloop van ziekte te vertragen. Wij werken samen met collega’s van over de wereld (o.a. Amerika, Noorwegen en Zwitserland), met als doel om plotse hartdood en ontwikkeling van ACM bij patiënten te voorkomen.
• BIO FOr CARe •
( 2017 – … )
Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) is een ziekte waarbij de hartspier is verdikt. De aandoening is meestal erfelijk bepaald. Maar hoe de ziekte zich uit, verschilt enorm tussen patiënten, ook binnen families. Bij sommige patiënten is het zo ernstig dat zij geopereerd moeten worden, hartfalen krijgen of er zelfs levensgevaarlijke ritmestoornissen optreden. Andere personen dragen de erfelijke aanleg wel, maar merken hier hun hele leven niets van. De grote verschillen in de uiting van de ziekte zijn nog niet te voorspellen. In de landelijke BIO FOr CARe studie kijken wij d.m.v. bloedonderzoek en vragenlijsten welke factoren een rol spelen bij de ernst van de aandoening en of wij markers kunnen vinden die de mate van ziek worden kunnen voorspellen.
• iVF Register •
( 2017 – … )
Vanuit het UMCU wordt in samenwerking met academische en grote perifere ziekenhuizen in Nederland onderzoek gedaan naar patiënten met idiopathisch ventrikelfibrilleren. Dit is een levensbedreigende hartritmestoornis waar nog geen onderliggende oorzaak voor gevonden is. Het doel is om met dit onderzoek de onderliggende hartziekte eerder op te sporen en te ontdekken. Dit wordt gedaan door gegevens te verzamelen van patiënten die deze ziekte hebben doorgemaakt en deze te analyseren. Ook wordt er gekeken naar nieuwe onderzoeken die bij kunnen dragen aan het opsporen van de onderliggende hartziekte, zoals ECG imaging, een nieuwe techniek om te kijken naar de elektrische stroom in het hart.
• e-DETECT•
( 2017 – … )
De e-DETECT studie probeert vroege opsporing van ziekte-tekenen van aritmogene cardiomyopathie (ACM, ook wel ARVC) en dilaterende cardiomyopathie (DCM) te verbeteren. Door deze ziektes eerder te herkennen kunnen de ziektegevolgen, zoals ritmestoornissen en hartfalen, voorkomen worden. Dit doen wij op verschillende manieren: van het zorgvuldig in kaart brengen van alle patiënten en familieleden in een database, tot onderzoek naar hartspiercellen in het laboratorium, tot bloedonderzoek in alle patiënten met ACM of DCM en hun familieleden. Wij gaan daarnaast zorgvuldig kijken naar de elektrische- en pompfunctie van het hart met uitgebreide hartfilmpjes en de invloed van medicijnen voor de elektrische functie, en met MRI scans en echo onderzoeken van het hart voor de pompfunctie. Deze onderzoeken worden nu al vaak gebruikt bij patiënten die al ACM of DCM hebben, maar nog niet vaak bij mutatie-dragende familieleden zonder klachten. We zullen vervolgens de uitslagen van bloedonderzoek, erfelijkheidsonderzoek en hartfunctieonderzoeken combineren zodat we een gepersonaliseerde (gericht op de individuele persoon) risico-inschatting en behandeling kunnen bepalen. Voor onderzoek naar de elektrische functie van het hart kunt u meer informatie vinden in deze informatiebrief.
• UNRAVEL BioBank •
( 2017 – … )
Uw bezoek bij de arts levert veel waardevolle informatie op. Er worden vragen gesteld, hartfilmpjes gemaakt en behandelplannen besproken. Deze data wordt opgeslagen in het elektronisch patiëntdossier.
In dit onderzoek vragen wij of we uw medische gegevens mogen gebruiken. Door deze data namelijk slim te combineren en te analyseren, kan het gebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek. In de UNRAVEL-Biobank slaan wij ook bloed op. Met de combinatie van medische gegevens en lichaamsmateriaal willen onderzoekers van de afdelingen Cardiologie en Genetica van het UMC Utrecht verschillende soorten onderzoeken doen. Denk bijvoorbeeld aan onderzoek naar de rol van erfelijkheid bij het krijgen van een hartziekte.
Wij gaan in dit onderzoek uit van de kracht van grote datasets en werken nauw samen met (internationale) collega’s in zowel de medische als de data-technische sector.
• ENERGY Trial •
( 2017 – 2023 )
Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) is een ziekte waarbij de hartspier is verdikt. De aandoening is meestal erfelijk bepaald door middel van genetische aanleg. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat bij mensen met genetische aanleg om HCM te ontwikkelen, de hartspier minder efficiënt met energie omgaat. Dit is te vergelijken met een elektrisch apparaat waar een oranje of rood energielabel op staat.
Met de ENERGY Trial onderzoeken wij of het medicijn Trimetazidine de energie efficiëntie van de hartspier verbetert. Dit wordt gedaan in een dubbelblind onderzoek, dus met een placebo (een nepmiddel) als controle, waarbij zowel patiënt als arts niet weten welke behandeling er gegeven wordt. De energie-efficiëntie wordt bepaald voor en na 2 maanden behandeling met een MRI-scan en een PET/CT-scan van het hart. Omdat de genetische aanleg belangrijk is, doen wij dit onderzoek bij mensen die bewezen drager zijn van een mutatie in het MYBPC3 of MYH7 gen, maar geen klachten hebben en verder volledig gezond zijn.
• FUSION Studie •
( 2023 – … )
Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) is een ziekte waarbij de hartspier is verdikt. De aandoening is meestal erfelijk bepaald door middel van genetische aanleg. Echter, niet iedereen met genetische aanleg krijgt HCM en het is nog niet bekend waarom dit zo is en of er mogelijke beschermende of uitlokkende factoren meespelen. De FUSION-HCM studie is ontworpen om meer inzicht te krijgen in de vaatafwijkingen en doorbloeding van het hart van mensen met genetische aanleg voor HCM in verschillende fasen van de ziekte. De vaatafwijkingen en doorbloeding van het hart worden gemeten met een PET/CT-scan, ook wordt er een MRI en een echo van het hart gemaakt. Daarnaast wordt de werking van de bloedvaten in de huid gemeten om te kijken of dit overeenkomt met de bloedvaten in het hart. Het onderzoek wordt gedaan bij mensen die bewezen dragers zijn van een mutatie in het MYBPC3 of MYH7 gen, zowel mensen zonder klachten als mensen met geringe of vergevorderde HCM.
• Erfelijke hartziekte & kinderwens •
( 2017 )
Het Maastricht UMC+ onderzoekt in samenwerking met andere academische ziekenhuizen in Nederland wat patiënten en hun partners weten en vinden van de mogelijkheden om te voorkomen dat de aanleg voor een erfelijke hartziekte wordt doorgegeven aan een toekomstig kind. Dit gebeurt door middel van een online vragenlijst. De patiënten hebben zelf een erfelijke hartziekte of hebben de erfelijke aanleg (mutatie) voor een hartziekte. De vragenlijst bevat ook vragen over hoe ernstig patiënten en hun partners de aandoening vinden. Daarnaast zijn er vragen over informatiebehoefte rondom kinderwens bij een erfelijke hartziekte opgenomen. In het onderzoek ligt de nadruk op prenatale diagnostiek (onderzoek tijdens de zwangerschap) en pre-implantatie genetische diagnostiek (embryoselectie). Het Maastricht UMC+ maakt op basis van de resultaten van de vragenlijst een plan om de overdracht van kennis en de ondersteuning bij het beslissen over voortplantingsopties te verbeteren.
Binnenkort meer informatie over andere wetenschappelijke onderzoeken
die in het kader van erfelijke hartziekten worden uitgevoerd.