BEHANDELINGEN

Home / Patiënten / BEHANDELINGEN

Leefstijladviezen

Bij veel erfelijke hartziekten worden leefstijladviezen gegeven. Dit wordt gedaan omdat bij die ziekten het risico op klachten of ernstige hartritmestoornissen groter is in bepaalde situaties. Dit kan bijvoorbeeld zo zijn tijdens intensieve lichamelijke inspanning of bij het gebruik van bepaalde medicijnen.

Voor de specifieke leefstijladviezen, kunt u bij de informatie over de betreffende erfelijke hartziekte kijken. Als u vragen hierover heeft, kunt u contact opnemen met uw cardioloog.

Controle bij de cardioloog

Wanneer een erfelijke hartziekte wordt vastgesteld, is het belangrijk dat regelmatig cardiologische controles plaatsvinden. Hiermee kan het ziekteverloop worden gevolgd en is het mogelijk zo nodig te starten met behandeling of de behandeling aan te passen. Het ziekteverloop is voor elke patiënt verschillend.

Familieleden met de erfelijke aanleg voor de hartziekte die nog geen ziekteverschijnselen hebben, wordt ook geadviseerd regelmatig voor controle bij de cardioloog te komen. Hiermee kunnen eventuele ziekteverschijnselen tijdig gesignaleerd worden en kan een behandeling worden gestart of aangepast.

illustratie behandelingen

Medicijnen

Soms worden medicijnen voorgeschreven door de cardioloog. Deze worden gebruikt om klachten of verschijnselen van de ziekte te verminderen en ernstige complicaties te voorkomen.

ICD (inwendige defibrillator)

Wanneer iemand een ernstige kamerritmestoornis heeft gehad of wanneer er een verhoogd risico hierop is, kan het noodzakelijk zijn een ICD (inwendige defibrillator) te plaatsen.

Een ICD is een soort pacemaker die wordt geïmplanteerd en draden heeft die de activiteit van het hart meten en ook kunnen ingrijpen bij een hartritmestoornis. Een ICD herstelt het verstoorde hartritme door middel van een elektrische schok en kan zo plotse hartdood voorkomen. Ook kan een ICD soms helpen bij de ondersteuning van de pompfunctie van het hart bij bepaalde erfelijke hartspierziekten.